fallback

Южна Корея ще подкрепи финансовата си система със 130 млрд. долара

Корейският вон се повиши след новините, а борсовият индекс Kospi добави над 2 на сто

12:02 | 20.10.08 г.

Южнокорейското правителство обяви, че ще подкрепи финансовата система със 130 млрд. долара под формата на гаранции и кредити, за да се справи с обезценяването на местната валута и с финансовата криза в страната, съобщи Bloomberg.

Правителството ще гарантира 100 млрд. долара чуждестранни кредити на банковата система и ще отпусне 30 млрд. долара заеми на банките в страната. Ще бъдат намалени и данъците върху дългосрочните инвестиции в страната.

Корейският вон се повиши след новините, а борсовият индекс Kospi добави над 2 на сто след обещанието на централната банка да поддържа адекватна ликвидност в системата.

Така южнокорейското правителство се присъедини към тези в САЩ, Европа, Австралия и Хонконг, където финансовите институции получиха подкрепа от правителствата, с цел да се избегне финансов срив.

Според някои анализатори именно този тип помощ чрез гаранции е най-успешният, тъй като струва по-малко на правителството.

Корейският вон се повиши с 4,1 на сто спрямо долара до 1280,80 вона за долар днес. Повишението идва, след като валутата на страната се срина миналата седмица най-силно от 1997 г. насам.

Основният бенчмарк за фондовия пазар на страната – Kospi, се повиши с 2,28 на сто днес (27 пункта) до 1207,63 пункта.

Според ръководителя на МВФ Доминик Строс-Кан пакетът с гаранции ще възвърне доверието в корейската икономика и ще стабилизира макроикономическите индикатори.

Икономиката на страната е в десетата си поредна година на растеж на БВП. Големият обем на износа помагаше на Корея да увеличава валутните си резерви с големи темпове и към момента е на 6 място в света по обем на резервите – 239,7 млрд. долара.

Големият проблем на корейската икономика обаче е външният дълг. Страната дължи 235,3 млрд. долара на чуждестранни инвеститори, като 32,7 млрд. долара от него има матуритет през третото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 18.08.22 г.
fallback