fallback

В Германия започват да спасяват финансовия сектор от понеделник

Пакетът от мерки е приет от парламента, 500 млрд. евро ще бъдат на разположение след ратификацията от президента Кьолер

15:36 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

От понеделник влиза в сила пакетът на немското правителство за спасяване на финансовия сектор на стойност 500 млрд. евро, след като проектът мина и през двете тела на законодателната власт в Германия. Очаква се законът да влезе в сила още преди започването на борсовата търговия на немската фондова борса в понеделник, съобщава der Spiegel. Единственото условие това да се случи е президентът на страната Хорст Кьолер да сложи подписа си под документа.

Преди окончателното гласуване на пакета от мерки финансовият министър на Германия Пеер Щайнбрюк направи дълго изявление пред парламента, по време на което разясни какво предвижда правителството в борбата с кризата.

На първо място се очаква да се противодейства на допълнително свиване на ликвидността и преустановяване на взаимната търговия между отделните банки. Основна роля се отделя на изграждането на доверие, което се оценява от министъра като „най-важната валута на финансовия пазар“.

Щайнбрюк отправи благодарности към парламентите на отделните провинции за това, че са провели извънредни заседания и за конструктивната им съвместна работа с кабинета. „Такива процедури са оправдани само при извънредни ситуации. Става дума за защита от заплахата, заплахата от щети за Федерална Република Германия“, каза Щайнбрюк.

Според плана отделните провинции ще носят сами отговорността за своите банки. По отношение на останалите финансови институции местните власти ще трябва да участват в съотношение 35:65 заедно с държавата. Въпреки това тежестта за провинциите няма да надхвърля 7,7 млрд. евро.

От обшата сума се предвижда 400 млрд. евро да бъдат използвани за гарантиране на банкови задължения. 80 млрд. евро ще влязат директно в банковата система срещу дялове в някои от финансовите институции, а други 20 млрд. ще бъдат заделени за извънредни случаи. Вливането на 500-те млрд. евро в банковата система ще се управлява от специален комитет от петима души, в който провинциите ще имат един представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 05.09.22 г.
fallback