fallback

Централните банки „наводняват“ финансовата система с 254 млрд. долара

Безпрецедентните аукциони за неограничено количество долари на европейския пазар започнаха, междубанковите лихви падат

14:04 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Централните банки на еврозоната, Великобритания и Швейцария са отпуснали на банковите институции едноседмични кредити в размер на 254 млрд. долара като част от безпрецедентния план на американския Федерален резерв да налее достатъчно количество пари, което да размрази кредитирането и да съживи междубанковия пазар.

Европейската централна банка е отпуснала 170,9 млрд. долара при фиксиран лихвен процент от 2,277 на сто. Същата лихва е била приложена и за едноседмичните заеми от страна на Английската централна банка и Швейцарската национална банка, които са в размер съответно на 76,3 млрд. долара и 7,1 млрд. долара.

Днешните операции са следствие от опитите на световните лидери да размразят кредитните пазари и да насърчат банките да си заемат средства една на друга. Според специалисти предоставянето на такова голямо количество средства няма как да не се отрази на междубанковите лихви.

Днес се наблюдава спад в размера на лихвения процент по тримесечните заеми, които си разменят банките на пазара в Лондон. Тримесечният LIBOR се понижава с 9 базисни пункта до 4,55 на сто, съобщават от Британската асоциация на банкерите.

По-рано днес понижения на лихвите се наблюдаваха и на азиатския пазар, след съобщение, че японската централна банка също ще предложи неограничено количество долари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 19.08.22 г.
fallback