fallback

Исландия понижи силно лихвата, анализатори се съмняват в ефекта

На извънредната си среща днес ръководството на централната банка е решило да понижи лихвата до 12 на сто от 15,5 на сто

13:53 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Исландия е намалила основния си лихвен процент с 3,5 процентни пункта, съобщи Bloomberg. На извънредната си среща днес ръководството на централната банка е решило да понижи лихвата до 12 на сто от 15,5 на сто.

През последната седмица държавата придоби контрол върху трите най-големи банки на острова - Kaupthing Bank, Landsbanki Islands и Glitnir Bank, след като те не успяха да си осигурят краткосрочно финансиране. Това ускори колапса на кроната и миналата седмица централната банка прекрати усилията си да задържи цената на валутата, оправдавайки се с „недостатъчна подкрепа“ от пазара.

„През последните седмици в икономиката станаха големи промени“, се казва в съобщение на централната банка. „Много работни места бяха изгубени, потреблението спадна, а прогнозите са много лоши“.

Сривът на кроната вероятно ще доведе до свиване на икономиката с над 10 на сто до края на кредитната криза, смята Ларс Кристенсен, главен анализатор в Danske Bank в Копенхаген. Той очаква инфлацията да достигне 75 на сто през следващите месеци.

Тази седмица кроната не се е търгувала на междубанковия пазар извън Исландия и стойността й остава „неопределена“, съобщават от TD Securities Ltd. В Лондон.

„Това понижаване на лихвата няма да има абсолютно никакъв ефект върху икономиката“, смята Кристенсен. „Не съм особено впечатлен от решението на властите в тази ситуация. То само ми напомня за опита от миналата седмица да се задържи цената на валутата“.

Исландия трябва да се остави на милостта на Международния валутен фонд, смята Ричард Портс, председател на лондонския Център за проучвания на икономическата политика.

„Това е само символичен жест. В известна степен е парадоксално, че банка, поставила си за цел да контролира инфлацията, намалява лихвите в ситуация, при която инфлацията може да достигне около 75 на сто“, заявява Кристенсен,

Вчера страната изпрати делегация в Русия за преговори за отпускане на заем от 4 млрд. евро, а от централната банка обявиха, че са получили 400 млн. евро по суапово споразумение с Дания и Норвегия.

Към момента едно евро се обменя за 150,65 крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 29.08.22 г.
fallback