fallback

Спасителен план и на Острова

Британците планират безпрецедентни стъпки за предотвратяване на пълен колапс на финансовата система

10:22 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

След спасителния план на американското правителство, който ни най-малко не успя да върне доверието в кредитните пазари и да спре невиждания от десетилетия борсов срив, на Острова също обявиха пакет от мерки за предотвратяване на пълен колапс на финансовата система.

Правителството на Великобритания планира да инвестира близо 50 млрд. паунда, закупувайки привилегировани акции от някои финансови институции. Намеренията са 25 млрд. лири да бъдат осигурени за незабавно придобиване на такива книжа, а още 25 млрд. да бъдат заделени за бъдеща спешна намеса.

Сумата, която ще може да получи всяка една банка, ще зависи от размера на предложения дивидент и разходната й политика. Срещу държавната помощ финансовите институции ще трябва да поемат задължение да продължат кредитирането на малкия бизнес и домакинствата.

Освен това държавата ще поеме гаранции по задължения на обща стойност над 250 млрд. лири, което ще позволи рефинансиране на задълженията на изпаднали в криза банки, съобщава Bloomberg. Паралелно, Английската централна банка ще предостави средства в размер на 200 млрд. паунда на търговските банки, които ще могат да бъдат заемани при преференциални условия.

Стъпките, които предвиждат частична национализация на банковата индустрия, ще позволят да бъде осигурен „необходимият фундамент, който да доведе до завръщане на банките към тяхната основна функция да предоставят средства на домакинствата и бизнеса“, заявява в официално становище по случая финансовият министър Алистър Дарлинг.

Обявяването на мерките доведе до засилване на курса на британската лира. От ниво 1,7436 GBP/USD в 9:00 днес, лирата успява да напредне до 1,7646 GBP/USD в 10:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
fallback