fallback

Бернанке реши да не поднася нови изненади и остави лихвата без промяна

Централната банка наля $70 млрд. във финансовата система днес, но не се осмели да понижи лихвата въпреки забавянето на инфлацията

21:28 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Федералния резерв на САЩ взеха решение да не променят лихвения процент в страната и той беше запазен при ниво от 2,0 на сто. Това решение се оказа изненадващо за мнозина, тъй като силните трусове, които претърпя финансовата система от началото на новата седмица, засилиха прогнозите, че институцията ще предприеме радикални мерки за стабилизиране на ситуацията.

Мерките, с които централната банка направи опит да възстанови доверието на финансовия пазар, се изразиха в отпускането на 70 млрд. долара под формата на краткосрочни заеми, като 50 млрд. от тях не бяха планирани предварително. С това Фед се присъедини към останалите водещи централни банки в света, които днес организираха интервенции на валутните пазари.

В първите минути след решението на Фед борсовите индекси в САЩ тръгнаха надолу, след като преди това бяха успели да заличат значителните си понижения от началото на днешната сесия. Търговията на борсите днес започна с масирани разпродажби и в първите минути на сесията индексите се потопиха с по около 1,5 на сто. Преди съобщаването на новината борсовите показатели се бяха върнали на нивата си от края на вчерашната сесия, но само за 10 минути до 21:25 часа българско време Dow Jones се смъкна с 1,2 нас сто до 10 787,65 пункта, а широкият индекс S&P 500 изгуби 1,23 на сто до 1 178,04 пункта.

По-рано днес бяха публикувани данните за индекса на потребителските цени за август в САЩ. Те показаха, че на месечна база се наблюдава дефлация от 0,1 на сто, докато на годишна база поскъпването на живота се забавя до 5,4 на сто. През юли годишната инфлация в най-голямата икономика възлезе на 5,6 на сто, а днешните стойности бяха напълно очаквани от анализаторите.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат волатилните стокови групи на храните и горивата отбеляза ръст от 0,2 на сто на месечна и 2,5 на сто на годишна база. През август е отбелязан първи месечен спад в цените на енергоносителите от февруари насам, като понижението е 3,1 на сто, което е изиграло основна роля за по-ниското ниво на инфлация в САЩ.

В очакване на данните за лихвения процент днес американският долар успя да напредне срещу еврото. От 1,4259 EUR/USD в 9:00 сутринта единната валута отстъпи до 1,4208 EUR/USD, а непосредствено преди решението на Фед доларът поскъпна до 1,4144 EUR/USD. След резки колебания в 21:15 часа едно евро се разменя за 1,4107 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 19.08.22 г.
fallback