fallback

Централните банки се намесиха на пазара*

Фед наля 50 млрд. долара на пазара, по-рано действия предприеха в Япония, Англия, Швейцария и еврозоната

15:18 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

В условията на невиждана бъркотия на финансовите пазари в света, която се наблюдава от началото на новата седмица, централните банки от различни краища на света започнаха интервенции на валутните пазари. Намесите започнаха рано тази сутрин от Япония и се пренесоха на Стария континент. Федералният резерв на САЩ също не остана пасивен и вля 50 млрд. долара на пазара.

Първа на валутния пазар се намеси централната банка на Япония, която наля 2,5 трлн. йени на пазара (24 млрд. долара) в най-голямата си операция от март месец насам. Лихвеният процент в Страната на изгряващото слънце е най-ниският от всички развити държави и нейното поле за маневри в областта на монетарната политика е силно ограничено.

Заради кризисната ситуация интервенции на пазарите се провеждат и от страна Европейската централна банка. Днес тя е предложила 70 млрд. евро (100 млрд. долара) под формата на еднодневни кредити към търговските банки. Кандидати за получаване на такъв заем са били общо 56 банки, които са подали заявки за 102,5 млрд. евро.

Английската централна банка също се е намесила на пазара, отпускайки 20 млрд. лири (36 млрд. долара), а интервенция е осъществила и Националната банка на Швейцария, като за момента не е оповестен размерът на отпуснатите на пазара средства, съобщава Bloomberg.

Интервенциите на пазара са предизвикани от ликвидната криза, която скова глобалната финансова система след колапса на четвъртата по големина банка в САЩ Lehman Brothers и опасенията, че не е далеч моментът, когато ще бъде обявен нов мащабен фалит. Всичко това изстреля цената на овърнайт кредитирането на междубанковия пазар в Лондон с невижданите 333 базисни пункта до 6,44 на сто днес.

При започването на търговския ден в САЩ Федералният резерв наля 50 млрд. долара във финансовата система под формата на краткосрочни заеми за финансовите институции. Средствата се явяват допълнение към регулярната операция за отпускане на 20 млрд., която беше насрочена за днес.

След намесата на водещите централни банки с интерес се очакват и действията на американския Федерален резерв, който има редовна среща за определяне на лихвения процент по-късно днес. Очакванията на анализаторите са за спешна редукция на основната лихва с цел стабилизиране на финансовите пазари.

*Информацията е актуална към 16:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 01.09.22 г.
fallback