fallback

Нови слаби данни за американската икономика

Продажбите на дребно бележат втори пореден спад, основният индекс на производствените цени най висок за последните 17 години

17:15 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Поредната порция разочарования за американската икономика беше поднесена на валутните пазари днес, след като стана ясно, че продажбите на дребно са отбелязали втори пореден месечен спад през август. Същевременно основният индекс на производствените цени, в който не попадат храните и горивата, бележи най-големия си ръст от 1991 година насам.

При продажбите на дребно се наблюдава понижение от 0,3 на сто до сезонно коригирана стойност от 381,17 млрд. долара след отбелязания през юли спад от 0,5 на сто, показват данни на американското министерство на търговията. Анализаторите очакваха по-ограничено понижение на показателя с 0,2 на сто.

Същевременно в най-голямата икономика се наблюдава дефлация на месечна база при производствената инфлация, като понижението спрямо юли е 0,9 на сто. На годишна база показателят забавя ръста си до 9,6 на сто след регистрирания месец по-рано ръст от 9,8 на сто. Основна част от понижението на общата инфлация се дължи на спада с 4,6 на цените на енергоносителите.

При основният индекс на производствените цени в който не се включват силно волатилните храни, горива и автомобили, се наблюдава ръст от 0,2 на сто, което съвпадна с очакванията на икономистите. През последните 12 месеца индексът се е покачил с 3,6 на сто, което е най-бързият темп на нарастване от май 1991 .

Новината се отрази неблагоприятно на долара, който отстъпи спрямо еврото до 1,4118 EUR/USD в 17:15 часа от 1,4055 непосредствено преди публикуването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 27.08.22 г.
fallback