fallback

Еврото се смъкна на нивата от преди година

Опасенията за бъдещето на европейската икономика заличиха целия ръст на еврото от изострянето на ипотечната криза досега

16:56 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото падна до нивата си от края на третото тримесечие на миналата година заради опасенията за бъдещето на икономиката на еврозоната. С постигнатото днес ниво от 1,3909 долара за евро кросът на двете валути заличи целия ръст на единната валута, отбелязан от изострянето на кредитната криза досега.

Към момента натиск върху курса на еврото се отправя главно от две посоки. Едната идва от прогнозите на Европейската комисия, според които някои от попадащите в еврозоната 15 държави вече са на прага на рецесията. Мрачните изгледи за бъдещето на европейската икономика се подклаждат и от подновения спад в цената на петрола, който доведе до трайно задържане на котировките на Брента под 100 долара. В САЩ пък лекият суров петрол е на крачка от преминаването под психологическата бариера при ниво от 102,15 долара за барел.

Вчера в свой доклад ЕК понижи прогнозата си за ръста на европейската икономика, като беше заявено, че се очаква ръст от 1,3 на сто вместо предварително заложените 1,7 на сто. В Германия, Испания и Великобритания пък се очаква отрицателен ръст през следващите две тримесечия, което технически означава навлизане в рецесия.

В резултат днес единната валута се смъкне 1,3912 долара за едно евро, което е с цели 13,25 на сто под регистрирания през юли рекорд от 1,6038 EUR/USD.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
fallback