fallback

Интервенциите на валутния пазар в Русия продължават, капиталите изтичат

Централната банка наля над 20 млрд. долара за два дни, чуждестранните инвеститори продължават да изнасят парите си от страната

14:51 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Русия продължава да се намесва на валутния пазар, наливайки над 20 млрд. долара за последните два дни. Във вторник институцията е инжектирала 250 млрд. рубли (близо 9,7 млрд. долара), а вчера е наляла на пазара оше 274 млрд. рубли (10,71 млрд. долара), предава Thomson Financial. Паралелно с изливането на пари на валутния пазар с цел подобряване на ликвидността от началото на месеца се наблюдава и значително изтегляне на инвестиции от Русия.

В свое съобщение от вторник ръководителят на Централната банка Алексей Улюкаев заявява, че е налице нетно изтичане на капитал през септември, което засилва прогнозите, че заложените в началото на годината положителни парични потоци към страната в размер на 40 млрд. долара няма да бъдат постигнати. Според банкера през август от страната са изтекли общо 4,6 млрд. долара и постигането на заложената прогноза е поставено под въпрос.

Причините за понижения интерес към руския пазар се крият в спада в цената на петрола, който отново смъкна котировките до нива от около 100 долара за барел, неразбориите около компанията ТНК-BP и атаката към въгледобивната компания Мечел от страна на бившия руски президент Владимир Путин. За негативизма допринася и конфликтът с Грузия, който доведе до значително обтягане на отношенията на страната със Запада.

Като следствие от масираните разпродажби борсовите индекси в Русия се смъкнаха на нивата си от преди 2 години, а ликвидността на паричните пазари беше силно ограничена. Наред с излизането на инвеститорите от борсата се наблюдава и масово обръщане на рублите в американски долари, което оказва силен натиск върху валутните пазари. Това е принудило централната банка да интервенира на пазара и да излее милиарди долари за стабилизиране на курса на рублата.

Кризисната ситуация е довела до значително понижаване на валутните и златните резерви на Русия, става ясно от публикуван вчера бюлетин. В него се посочва, че за седмицата до 5 септември резервът на страната е намалял с 8,9 млрд. долара до обща стойност от 573,6 млрд. долара. Като причина за това анализаторите сочат валутните интервенции, чиято цел е курсът на рублата да стои под границата от 30,41 пункта спрямо кошницата от валути, в която влизат еврото и американския долар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 01.09.22 г.
fallback