fallback

Икономиката на Швейцария неочаквано ускори ръста си

Страната успява да устои на инфлационния натиск и да запази темпа си на растеж въпреки глобалната кредитна криза

11:13 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж в Швейцария неочаквано се e ускорил през второто тримесечие, а инфлационният натиск е отслабнал, което намали нуждата централната банка да променя лихвите, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е повишил с 0,4 на сто спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0,3 на сто, съобщиха днес от Министерството на икономиката в Берн. Очакванията на икономистите бяха растежът да се забави до 0,2 на сто. Същевременно инфлацията през август неочаквано се забави до 2,9 на сто.

Растежът на развиващите се пазари като Индия и Китай подхранват търсенето на износ на машини и оборудване, докато най-ниската безработица от 6 години насам ускорява вътрешното потребление. Предвид факта, че инфлацията се забавя с най-бързото темпо от 15 години, Централната банка на Швейцария ще разполага с повече свобода да намали лихвите, ако растежът се забави през следващите няколко тримесечия.

„Потребителските разходи оказват най-силна подкрепа в момента, като се представят доста добре предвид скока в цените на петрола“, смята Бернард Ламбърт, икономист от женевската Pictet & Cie. „Потреблението обаче най-вероятно ще намалее през втората половина на годината заради забавянето на растежа на заетостта“.

Потребителските цени през август се понижават с 0,3 на сто спрямо юли, а основният индекс на потребителските цени, който не включва храни, тютюневи изделия, горива и сезонни продукти, се повиши с 1,4 на сто спрямо година по-рано и с 0,2 на сто спрямо юли.

Според днешния доклад икономиката е нараснала с 2,3 на сто спрямо второто тримесечие на миналата година при ръст от 3 на сто на годишна база за предходните 3 месеца. Забавеният растеж и спадът в цените на петрола с 20 на сто спрямо рекордните 147,27 долара за барел на 11 юли се очаква да облекчат инфлационния натиск допълнително. Швейцарският индекс на водещите индикатори спадна през август до най-ниската си стойност от 5 години, а индексът на потреблението достигна дъното от декември 2006 г.

Корпоративните разходи за строителство са спаднали с 0,5 на сто спрямо първото тримесечие. Вносът е нараснал с 3,8 на сто спрямо предходния период, когато намаля с 3 на сто. Износът се е покачил с 3,6 на сто, а потреблението е нараснало с 0,7 на сто.

През юни централната банка остави основния лихвен процент непроменен на най-високата му стойност от 6 години, за да балансира опасностите за ускоряване на инфлацията.

Лихвата от 2,75 на сто е третата най-ниска сред водещите икономики след тази на Япония (0,5 на сто) и САЩ (2 на сто). Следващото заседание по въпросите на монетарната политика на банката е насрочено за 18 септември.

Швейцарските износители може да се сблъскат с намаление на продажбите заради забавянето на икономиките на основните търговски партньори на страната. Икономиката на еврозоната се е свила през второто тримесечие, а производствените компании и тези от сферата на услугите се свиха през август.

Годишният растеж най-вероятно ще бъде между 1,5 и 2 на сто по прогнози на централната банка, след отчетени 3,3 на сто миналата година.

След днешните данни швейцарският франк отстъпва срещу долара. От 1,1022 USD/CHF непосредствено преди публикуването на информацията в 8:45 часа българско време, швейцарецът отстъпва до 1,1089 USD/CHF в 10:50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 27.08.22 г.
fallback