fallback

Аксел Вебер: Няма изгледи ЕЦБ да понижи лихвата, по-скоро ще я вдигне

Членът на Управителния съвет на банката приема провежданата политика като напълно адекватна и засега не очаква промяна

16:09 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Един от най-влиятелните членове на Европейската централна банка Аксел Вебер е на мнение, че за момента няма изгледи за понижение на лихвения процент в еврозоната. Той очаква по-скоро да се стигне до повишаване на лихвата, но едва тогава, когато икономиката покаже, че се справя с кризата, предава Bloomberg.

„Към момента монетарната политика е точно такава, каквато трябва да бъде и аз мисля, че дискусиите по отношение на понижение на лихвения процент в Европа са прибързани. В случай, че изгледите за икономиката се подобрят отново към края на тази и през следващата година, което очаквам да се случи, ние ще трябва да решим дали намесата ни е необходима“, е заявил Вебер пред журналисти във Франкфурт.

Икономиката на еврозоната отбеляза спад през второто тримесечие на годината и може да не се възстанови през настоящото, което увеличава риска от навлизането в първа рецесия от въвеждането на еврото през 1999 година. По този въпрос Вебер категорично е заявил, че ЕЦБ остава съсредоточена върху борбата с инфлацията, което се вижда и от последното увеличение на лихвения процент през юли.

Според него инфлацията ще остане сериозен проблем, като в момента дори членовете на Управителния съвет на ЕЦБ „не са сигурни, че тя ще падне под 2 на сто до 2010 година“. В настоящата ситуация темпът на поскъпване на живота драстично надхвърля заложения от институцията таргет и възлиза на 4 на сто.

Днес еврото успя да напредне значително от 1,4684 EUR/USD в 10:00 днес до 1,4776 долара за евро в 15:30 часа. Впоследствие обаче единната валута отстъпва значително и в 15:55 кросът е при 1,4718 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 31.08.22 г.
fallback