fallback

Ще се съобрази ли Английската централна банка с риска от рецесия?

Все повече икономисти очакват намаляване на лихвите на Острова до края на тази година

14:30 | 26.08.08 г.

Управителите на Английската централна банка може да намалят лихвите в страната тази година, за да защитят икономиката от рецесия, въпреки че инфлацията надвишава целевото ниво на правителството с най-голямата разлика, отчитана някога, сочи анкета, проведена от Bloomberg. 

Половината от икономистите, участвали в проведената на 22 август анкета на Bloomberg, предвиждат намаляване на лихвите преди края на 2008 г. спрямо едва една четвърт от анкетираните на 8 август. Банката не е променяла основния лихвен процент (5 на сто) от април, тъй като нивото на инфлацията през юли достигна 4,4 на сто, което е повече от два пъти над целевото ниво.

Управителите на АЦБ, опитващи се да балансират заплахата от инфлация от една страна и риска от рецесия от друга, може да насочат вниманието си към растежа, след като икономиката на страната неочаквано изпадна в застой през второто тримесечие. Управителят на банката Марвин Кинг сподели, че Великобритания е изправена пред „болезнена корекция“, тъй като икономиката се забавя и забавя растежа на цените.

„След като инфлацията достигне връхната си точка през септември, дилемата пред централната банка ще стане по-лесна и тя ще трябва да бъде много агресивна“, смята Грант Люис, икономист от Daiwa Securities и бивш служител в Министерството на финансите. Той предвижда намаление на лихвите през ноември.

Най-дългият период на икономически растеж във Великобритания за повече от столетие свърши, след като бизнес инвестициите се влошиха най-много от 1985 г. насам, а потребителските разходи се свиха за първи път от 3 години. Икономистите очакваха растеж от 0,1 на сто.

Дванадесет от анкетираните от Bloomberg 24 икономисти смятат, че основният лихвен процент ще падне поне до 4,75 на сто до края на годината. За сравнение само 7 от 28 икономисти имаха такива очаквания според анкетата, проведена в началото на месеца.

Докладът от последното заседание, на което бе гласувано решението основният лихвен процент да остане непроменен, показва разцепление в три посоки – за намаляване, увеличаване у задържане на лихвата, сред деветте членове на Управителния съвет на АЦБ, второто подобно разногласие от доста време.

Икономистите изказаха очакванията си за намаляване на лихвите след излизането на тримесечната прогноза на централната банка на 13 август, показваща забавяне на инфлацията под целевата стойност от 2 на сто след 2 години, ако лихвата остане непроменена.

При публикуването на прогнозата Кинг заяви, че растежът на производството ще се „колебае около нулата“, което означава, че „има вероятност за едно-две тримесечия с отрицателен растеж“.

Последните данни предизвикаха поевтиняване на паунда спрямо долара с 6,7 на сто през този месец, най-големият месечен спад от октомври 1992 г., когато валутата отстъпи с 12 на сто.

Някои икономисти продължават да поддържат прогнозите за запазване на лихвите непроменени през тази година. Те смятат, че намаляването им, докато инфлацията се засилва, може да послужи като сигнал на синдикатите и компаниите, определящи цените си,че правителството не държи на изпълнението на поетия ангажимент за поддържане на инфлацията.

На 13 август Кинг заяви, че „разумният човек“ е логично да очаква силното покачване на цените „да продължи още известно време“. Според него индексът на потребителските цени ще достигне своя връх при ръст с около 5 на сто. Някои британски електроразпределителни компании заявиха през миналата седмица, че потребителите ще плащат повече за електроенергията и битовата газ, за да се компенсира покачването на цените на едро.

„Намаляването на лихвите изглежда неразумно“, смята Джейвън Лолий, икономист от Lloyds TSB Bank. „Докато не сме сигурни, че усилването на инфлацията е преминало и няма да доведе до вторични ефекти, лихвите трябва да останат непроменени“. Той не предвижда изменение на основния лихвен процент до края на 2009 г.

Евентуална рецесия, заедно с най-голямата криза на пазара на жилища от 25 години насам и нарастващата безработица може да се окажат достатъчни да съкратят потреблението и да попречат за продължаване ръста на цените.

Матю Шарат от Bank of America намали прогнозата си лихвите във Великобритания миналата седмица. Сега той очаква намалението да започне тази година, а основният лихвен процент да падне до 3,5 на сто до края на следващата година при предишни прогнози за достигане на ниво от 4 на сто до третото тримесечие на следващата година.

„Рискът от слаба рецесия е около 30 на сто“, според проучване на Шарат от 22 август. „Английската централна банка ще трябва да се притече на помощ през идните месеци въпреки загрижеността за инфлацията в близко бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 19.08.22 г.
fallback