fallback

Страхът от рецесия продължава да тегне над британския паунд

Лирата падна до най-ниската си стойност срещу долара за последните две години – 1,8405 долара за паунд

14:41 | 25.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страховете от надвисналата над Великобритания рецесия продължават да тежат на британския паунд и той регистрира нов спад срещу основните валути през изминалата нощ. В крайна сметка валутата на Обединеното кралство постепенно успя да се съвземе и по време на европейската търговия се върна на нивата си от края на миналата седмица.

Понижението на лирата непосредствено след старта на седмичната търговия я изведе до най-ниските й стойности срещу долара за последните две години и кросът падна до 1,8405 GBP/USD. С това отстъплението на лирата се задълбочава все повече – като пример за това може да се посочи фактът, че едва преди месец една лира струваше повече от два долара.

Повод за подновяването на спада в курса на паунда може да се търси в публикуваните в петък данни, че икономиката на страната е в застой и вероятността от рецесия се увеличава все повече и повече. Сред основните причини за това анализаторите сочат рекордните цени на суровините и кризата във финансовия сектор на страната. Все пак има и известна надежда за британската икономика предвид факта, че евтината валута ще доведе до по-голяма атрактивност на износа от страната.

След като седмичната търговия стартира при ниво 1,8523 GBP/USD, доларът напредна до 1,8405, но впоследствие започна да губи позиции и в 14:30 кросът на двете валути е при 1,8501 GBP/USD.

По отношение на еврото лирата остана доста по-стабилна и в момента се търгува при ниво 0,7979 EUR/GBP, макар през нощта отстъплението да достигна до 0,8003 лири за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 30.08.22 г.
fallback