fallback

Растежът във Великобритания в застой през второто тримесечие

Негативният доклад увеличава натиска върху централната банка да намали лихвите на Oстрова

14:29 | 22.08.08 г.

Икономиката на Великобритания неочаквано изпадна в застой през второто тримесечие, като по този начин прекрати най-продължителния период на икономически растеж за повече от век, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е останал без промяна спрямо миналото тримесечие по данни на Националния статистически институт на Великобритания, при прогноза за растеж от 0,2 на сто. Икономистите очакваха растеж от 0,1 процента на база медианната прогноза на 34-има специалисти.

Растежът на годишна база е 1,4 на сто и е най-слабият от 1992 г. насам.

Докладът засилва натиска върху Централната банка на Англия да остави настрана притесненията за инфлацията и да намали лихвените равнища. Нейните ръководители, водени от управителя Мервин Кинг, оставиха непроменен основния лихвен процент през последните четири месеца, след като индексът на потребителските цени се повиши до 4,4 на сто, повече от два пъти над целевото ниво на правителството.

„Ще става още по-лошо“, смята Рос Уокър от Royal Bank of Scotland, цитиран от Bloomberg. „Може да се наложи да изчакаме до началото на 2009 г., преди да станем свидетели на първото намаление на лихвите, защото ситуацията с повишаващите се цени все още изглежда заплашителна.“

След обявяването на данните по-рано днес паундът поевтиня срещу долара до 1,8573, а към момента се търгува на ниво от 1,86. Пика си кабелът достигна през ноември, когато бяха достигнати нива от 2,11.

Втората по големина икономика в Европа излезе от последната си рецесия през 1991 година, след което се забави през второто тримесечие на 1992 г. Темпото на растеж във Великобритания на годишна база може да бъде сравнено с нивата от 1 процент в Япония, 1,8 на сто в САЩ и 1,5 процента в еврозоната.

По-рано тази седмица излезе докладът от срещата на управителите на ЕЦБ на 7 август, на която бе взето решение основният лихвен процент да остане непроменен на ниво от 5 на сто. От доклада става ясно, че сред управителите е имало три противоположни насоки за изменението на лихвите, което се случва едва за втори път от месеци насам. В крайна сметка управителят Марвин Кинг и други шестима членове на Комисията по монетарна политика са взели надмощие в дискусията лихвеният процент да остане непроменен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
fallback