fallback

Песимистични очаквания за резултата от срещата на световните топ-банкери

Годишният симпозиум на централните банкери ще протече в условията на криза, ограничаваща силно възможностите за действие

10:52 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Топ-банкерите на света ще се съберат днес на годишната си среща в САЩ. Според анализатори днешната среща ще бъде белязана от чувството, че няма много възможни ходове, които да се предприемат за възстановяването на кредитните пазари и спасяването на глобалната икономика, съобщава Bloomberg.

През последните седмици икономическите индикатори за водещите световни сили показват голямо усилване на инфлацията и увеличение на инфлационните очаквания. Това вероятно ще принуди ръководителя на американския Федерален резерв Бен Бернанке и неговите колеги да оставят лихвения процент без промяна. Сходна е ситуацията и в Европа, което значително ограничава възможните ходове пред Европейската централна банка и Английската централна банка.

Очаква се Бернанке да обяви стратегията си за посоката на монетарната политика по време на откриването на конференцията в Джаксън Хол днес. Събитието, което ще приключи утре, се провежда ежегодно от 1982 година насам, като на него присъстват водещите банкери от около 40 държави по света.

Настоящата среща се провежда в доста деликатен за световната икономика момент. След като САЩ бяха силно засегнати от ипотечната криза в страната и доларът отстъпи значително през последната година, постепенно проблемите се пренесоха и в останалите водещи икономики. Най-критична ситуация, според мнозина, се наблюдава във Великобритания, като все повече нарастват очакванията, че икономиката ще навлезе в рецесия.

По подобен начин се очаква да се развият нещата и в Япония, а за еврозоната нещата още не могат да бъдат категорични. През последното тримесечие основните стълбове на еврозоната – Германия и Франция, отчетоха отрицателен икономически ръст, но според влиятелни представители на двете страни това е само временна тенденция.

Според предварителните очаквания дискусиите на днешната конференция ще бъдат съсредоточени основно около проблемите с високата инфлация, която се наблюдава в глобален мащаб заради високите цени на горивата и храните. Въпреки факта, че на срещата ще присъстват едни от най-влиятелните хора в света на финансите, не се очаква тя да завърши с някакво решение или план за съвместни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
fallback