fallback

Лихвената политика на Острова остава без посока заради надвисналата рецесия

Ръководителите на АЦБ настояват за три различни направления и единодушието се постига трудно

16:18 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Английската централна банка са на три противоположни мнения за бъдещата монетарна политика, като едни държат на по-високи лихвени равнища, за да се укроти инфлацията, а други - за намаляването им, за да се предотврати рецесия, показва протоколът от срещата, на която лихвеният процент беше оставен на ниво от 5 на сто.

Управителят Марвин Кинг и други 6 членове на Комисията по монетарна политика са взели надмощие в дискусията основният лихвен процент да остане 5 на сто, става ясно от доклада от проведената на 7 август среща. Тимъти Беслий е гласувал за увеличаване на лихвите, заявявайки, че този превантивен ход ще стабилизира инфлационните очаквания. Дейвид Бленчфлауър пък е настоявал за намаление заради лошите прогнози на банката за растежа. Това е второто подобно разцепление от месеци насам, съобщава Bloomberg.

Кинг е казал, че икономиката е изправена пред „трудна и болезнена корекция“ тази година със забавен растеж и растящи потребителски цени. Докато икономиката на Великобритания наближава първото си свиване от началото на деветдесетте години насам, инфлацията е два пъти по-голяма от заложения таргет от 2 на сто.

Миналата седмица Кинг заяви, че икономическият растеж ще бъде „в общи линии нулев“ през следващите няколко тримесечия и не отрече възможността за рецесия. Английските предприятия имат най-ниските очаквания за растеж на производството от 2001 г. насам, показва проучване на Конфедерацията на индустрията във Великобритания.

Различни индикатори дават сигнали, че икономиката може би вече спира ръста си. Растежът на паричното предлагане в Обединеното кралство през юли се забави по-малко от очакванията на икономистите, показват днешните данни на централната банка. Паричният агрегат M4, измерващ парите в обръщение и депозитите в банките, се повиши с 0,9 на сто през юли след покачване от 1,8 на сто през юни. Икономистите очакваха ръст от 0,5 на сто, показва анкета на Bloomberg.

При представянето на прогнозата на банката за тримесечието на 13 август Кинг заяви, че инфлацията ще достигне около 5 на сто през идните месеци и може да спадне под целевото ниво на банката от 2 на сто след 2 години, ако основната лихва остане непроменена. Потребителските цени се повишиха с 4,4 на сто през юли спрямо същия период на миналата година.

Забавеният растеж и високата инфлация се отразиха негативно на имиджа на премиера Гордън Браун.

Бюджетният дефицит на страната се е свил през юли до най-ниското си ниво от 2005 година насам заради намалелите данъчни постъпления вследствие на икономическата криза.

Днешният доклад подсказва, че Централната банка все още не е готова да подкрепи икономиката с по-ниски лихвени нива. На срещата този месец са били обсъждани както намаляването, така и покачването на лихвите. Намаляването на лихвите може да не доведе до инфлация, ако икономиката се забави достатъчно, въпреки че това ще създаде риск от по-висока инфлация, показва докладът. Покачването от своя страна може ненужно да навреди на растежа.

Британският паунд падна до 1,8542 долара в 13:05 днес спрямо 1,8658 долара вчера. Той е спаднал с 6 на сто срещу долара през този месец, след като инвеститорите увеличиха прогнозите за понижаване на лихвите. В 16:00 часа българско време един паунд се разменя за 1,8593 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 22.08.22 г.
fallback