fallback

Най-лошото от ипотечната криза предстои

Още някоя от големите банки в САЩ може да фалира, смята бившият главен икономист на МВФ Кенет Рогоф

14:17 | 19.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Някоя от големите американски банки може да фалира през идните месеци, след като световната кредитна криза продължава да вреди на финансовите пазари, смята Кенет Рогоф от Харвардския университет, бивш главен икономист в Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

"Най-лошото за САЩ тепърва предстои.", каза Рогоф днес в Сингапур. "Финансовият сектор трябва да се свие. Не мисля, че със затрудненията на няколко средни и малки банки въпросът ще приключи. Ще станем свидетели на провали дори сред водещите инвестиционни банки“, се казва в коментара на Рогоф, който бе публикуван по-рано днес от Reuters.

Кризата на пазара на жилища от миналата година постави началото на проблеми за кредитния пазар, които тепърва се разпростират върху световната икономика. По-високите лихвени равнища водят до забавяне на породената от жилищното строителство експанзия в САЩ и Европа, а финансовите институции навсякъде по света вече обявиха загуби от кредити и преоценки на стойност от 500 млрд. долара от началото на 2007 г.

Bear Stearns, петата по големина инвестиционна банка в Щатите, фалира през март и бе купена от JPMorgan Chase на цена от 10 долара за акция.

"Както при всяка свиваща се индустрия, ще видим напускането на някои големи играчи.", казва Рогоф, отказвайки да назове банката, която очаква да фалира. "Единственият начин да въведем дисциплина в системата е да позволим някои от компаниите да фалират. Не може да има сектор, в който се правят огромни печалби или компаниите биват подпомагани."

Финанасовият министър на САЩ Хенри Полсън призова Конгреса на 13 юли да отпусне "неопределено" количество финансови помощи на компаниите от сектора на ипотечното финансиране Fannie Mae и Freddie Mac ако е необходимо.

Днес американският долар отстъпва незначително срещу еврото, оставяйки в близост до най-високите си нива за последните шест месеца. След като сутринта зелените пари стигнаха до 1,4635 EUR/USD в 9:30 тази сутрин, към 14:15 еврото успява да напредне со 1,4687 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 19.08.22 г.
fallback