fallback

Еврото регистрира най-силния си спад за последните 8 години

Вчера еврото отстъпи с малко над 2% спрямо щатския долар, регистрирайки най-силното си дневно понижение от 6 септември 2000 г. насам

12:22 | 09.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Тази седмица единната европейска валута регистрира най-силното си понижение за последните 8 години, като вчера достигна нивото от 1,50 щатски долара за пръв път от февруари насам.

Спадът бе продиктуван основно от понижените очаквания на пазарните участници за предстоящо увеличение на лихвите в Еврозоната. Според управителя на Европейската централна банка, Жан-Клод Трише, икономическият растеж на Стария континент ще остане сравнително слаб през третото тримесечие на годината. В четвъртък институцията взе решение да остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 4,25 на сто.

Вчера еврото отстъпи с малко над 2% спрямо щатския долар, регистрирайки най-силното си дневно понижение от 6 септември 2000 г. насам. Спрямо рекорда от 1,6038 щатски долара, достигнат на 15 юли тази годниа, еврото губи 6,4% от стойността си.

"Преминаването на еврото под 1,53 спрямо долара и пробивът на 200-дневната плъзгаща средна са сигнали за коренна промяна в настроенията на валутните пазари", смята Кевин Едгели, технически анализатор в Goldman Sachs, цитиран от Bloomberg. По думите му следващата силна подкрепа е при 1,46.

Анализ на Barclays Capital пък сочи, че еврото към момента е подценено спрямо щатския долар. "Движенията на валутните пазари от последните няколко дни не намират потвърждение на други пазари. Не е налице нито един значим фактор за поскъпване на долара, което означава че ходовете на пазара са по-скоро спекулативни и в този смисъл - несъстоятелни в дългосрочен план", смятат от Barclays Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 18.08.22 г.
fallback