fallback

Молбите за помощи при безработица в САЩ се покачиха до шестгодишен връх

Неправилно обработване на данните заради правителствената програма за подпомагане е вероятната причина за увеличението

17:30 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, заявили молби за помощи за първоначална безработица, неочаквано се повиши миналата седмица до най-високата стойност от шест години, сигнализирайки, че пазарът на труда продължава да отслабва.

Молбите за помощи при първоначална безработица се увеличиха със 7 хил. до 455 хил. през миналата седмица, което е най-високата стойност от март 2002 г. Преди седмица статистиката отчете 488 хил. молби за помощ. Икономистите предвиждаха, че молбите ще паднат до 425 хил., показва анкета на Bloomberg.

Същевременно броят на получаващите трайно помощ при безработица пък се увеличи до четиригодишен връх. Четириседмичната пълзяща средна, която е по-малко волатилен измерител, се покачи до 419 500, след като миналата седмица беше 392 750, показва днешният доклад.

Компаниите намаляват работниците си заради спада в търсенето и поскъпването на суровините. Увеличаващата се безработица увеличава загрижеността, че потребителските разходи ще се колебаят през идните месеци от намаляващия ефект на данъчните облекчения, които бяха направени от правителството, съобщава Bloomberg.

Процентът на безработицата сред хората, имащи право на помощи от държавата, който помага за изчисляване на цялостното ниво на безработицата в САЩ, не се промени и остана на 2,5 на сто. Петнадесет щата и окръга са отчели повишение в молбите за начална безработица, докато 38 докладват за намаление. Тези данни се обявяват с едноседмично забавяне и се отнасят за предходната седмица.

Според анализатори ръстът на първоначалната безработица може да се отдаде на програмата за стимулиране на икономиката, която се провежда от правителството. Някои работници, заявили продължаване на молбите за подпомагане по програмата за помощи, одобрена от президента Джоржд Буш, са били одобрени за регистриране като първоначално безработни, става ясно от изявление на говорителя на Министерството на труда.

Към настоящия момент правителството не е направило правилна количествена оценка на резултата от предприетите мерки върху броя на молбите и повишеният брой първоначално безработни може да се запази за още няколко седмици, каза още говорителят на министерството.

Новината се отрази благоприятно на американската валута и тя отбеляза ръст спрямо еврото до 1,5388 долара за евро в 17:00 часа. Непосредствено преди публикуването на доклада в 15:30 кросът беше при 1,5470 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
fallback