fallback

Без промяна на лихвата на Острова и в еврозоната*

АЦБ не се реши да понижи лихвения процент заради инфлационния натиск, същото направиха и от ЕЦБ

14:17 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Английската централна банка взеха решение да оставят лихвения процент на Острова без промяна за трети пореден месец. Да се въздържат от промяна на лихвата решиха и ръководителите на Европейската централна банка, които преди месец предприеха увеличение с четвърт пункт до 4,25 на сто.

Така стойността на лихвеният процент във Великобритания се запази на ниво 5,0 на сто, което е най-високата стойност на основната лихва от всички държави, попадащи в групата на Г-7. Решението на институцията беше напълно очаквано от пазарните анализатори, а мотивите за взимането му ще станат ясни след две седмици, когато се очаква да бъде публикуван докладът от срещата. Седмица по-рано АЦБ трябва да публикува своите коригирани прогнози за инфлацията, които според мнозина ще бъдат завишени.

По отношение на бъдещата посока на монетарната политика на ЕЦБ повече яснота се очаква от насрочената за 15:30 часа пресконференция на президента на институцията Жан-Клод Трише. Пазарите очакват именно нея с по-голям интерес, отколкото чакаха самото решение, тъй като анализаторите бяха единодушни в прогнозите си, че лихвата ще остане без промяна.

В първите минути след срещата на АЦБ не се наблюдават значителни колебания на валутния пазар и лирата остава стабилна. В 14:50 британската валута се разменя по курс 0,7924 EUR/GBP срещу еврото и 1,9521 GBP/USD срещу долара. Кросът евро/долар е при 1,5468 EUR/USD.

*Информацията е актуална към 14:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
fallback