fallback

Еврото пое въздух заради добри данни от Германия

Единната валута с първо поскъпване за последните три дни в очакване на днешното решение за лихвения процент в еврозоната

11:46 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Силни данни за състоянието на германската икономика дадоха рамо на еврото и то поскъпва срещу долара за пръв път през последните три дни. Повишението в курса на единната валута може да се отдаде и на очакваното днес изявление на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който трябва да говори след решението за лихвения процент в еврозоната.

Тази сутрин еврото започна да поскъпва, след като стана ясно, че износът от най-голямата икономика на еврозоната – Германия, е отбелязал най-голямото си повишение за последните две години. През юни той се е повишил с 4,2 на сто, след като месец по-рано беше отбелязан спад от 3,4 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за далеч по-ограничен ръст от 1,8 на сто.

Същевременно с ръста на износа в Германия се наблюдава и спад на вноса. През юни той е намалял с 0,1 на сто спрямо предходния месец, когато беше отчетено повишение от 0,5 на сто. Всичко това се е отразило и на търговския баланс на немската икономика, който показва ръст на излишъка в последния месец от полугодието. През юни износът от Германия е превишил вноса с 18,1 млрд. евро, което е с близо 4 млрд. повече от предходния месец и с цели 3 млрд. повече от очакванията на анализаторите.

В резултат на новините еврото поскъпна от 1,5429 EUR/USD в 8:30 часа тази сутрин до 1,5483 EUR/USD в 9:45. Към 11:40 кросът на двете валути е при 1,5468 долара за едно евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 02.09.22 г.
fallback