fallback

Секторът на услугите на Острова с нов спад

Промишленото производство също се свива, британската валута падна до седемседмично дъно срещу долара

13:35 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите във Великобритания се свива за четвърти пореден месец през юли, показват данните за CIPS индекса. Също за четвърти месец в страната се наблюдава и спад на промишленото производство, което допълнително усложнява ситуацията, в която се намира британската икономика.

Индексът CIPS за сектора на услугите, който се изготвя на база проучване на мненията на мениджърите от 700 компании, е на ниво 47,4 пункта през юли, оставайки под границата от 50 пункта за трети пореден месец. Стойности на показателя под 50 индикират спад на сектора. Преди месец индексът беше на малко по-ниско ниво при 47,1 пункта, а анализаторите очакваха спад до 46,7 пункта за месеца.

Едновременно със слабите данни за услугите бяха публикувани и стойностите на индекса на промишленото производство за юни. Те показват спад от 0,5 на сто на месечна и 1,3 на сто на годишна база. Предварителните очаквания бяха за далеч по-добри данни и увеличение от 0,1 на сто на месечна база. На годишна анализаторите предвиждаха спад от 0,6 на сто.

Новините се отразиха негативно на курса на британската валута. Срещу долара тя падна до 1,9530 GBP/USD, което е най-ниското ниво за последните седем седмици. В 13:30 една лира се разменя за 1,9569 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 18.08.22 г.
fallback