fallback

Бернанке трябва да даде посока на долара

Днешната среща на Фед е интересна не заради решението за лихвите, а заради перспективите пред монетарна политика

08:05 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предстоящата днес среща на Федералния резерв на САЩ, на която трябва да бъде решено какво ще бъде нивото на лихвения процент в страната, ще бъде съпроводена със значителен интерес от страна на пазарите. Във фокуса на събитията се очаква да попадне не самото решение, а изказването на председателя на институцията Бен Бернанке. Към момента анализаторите са единодушни – лихвеният процент ще остане без промяна при 2,0 на сто.

Същественият момент е свързан с позицията, която ще заеме институцията по отношение на бъдещата посока на монетарната политика. Интересът ще бъде прикован от това дали Бернанке ще предприеме по-агресивна реторика, или фокусът ще попадне върху стимулирането на икономическия растеж. Централната банка вече даде индикации, че ще подкрепи финансовия сектор с каквото е необходимо и ще удължи периода, в който банките ще могат да се кредитират от нея.

Силната подкрепа на Фед и останалите регулаторни органи в САЩ, които през последните месеци предприеха значителни стъпки за стабилизиране на ситуацията, намаляване на напрежението и връщане на доверието в пазара, дават основание да се смята, че централната банка ще направи необходимото за излизане от кризата във финансовия сектор. Проблемите обаче вече се разпростират върху реалната икономика, където механизмите за въздействие имат доста по-бавен ефект.

Доверието във финансовата система се завръща, макар и бавно, и въпреки че банките продължават да съобщават за нови и нови отписвания, ситуацията изглежда по-добре в сравнение с предходните месеци. Пазарите вече сякаш привикнаха с негативните новини и все по-често реагират силно позитивно на макар и незначителни поводи за оптимизъм. Това кара мнозина да изказват мнения, че най-лошото вече е отминало и че банките вървят към стабилизация, а Фед може да насочи усилията си към останалата част от икономиката.

Основният проблем пред Фед наред със ситуацията във финансовата сфера е инфлацията. Слабостта на американския долар от последните месеци доведе до значително поскъпване на суровините, оскъпи вноса и доведе до невиждано за последните десетилетия поскъпване на живота в страната. Поради тази причина Бернанке има достатъчно основания да бъде по-агресивен и да сигнализира бъдещо затягане борбата с инфлацията.

Подкрепа в тази насока дават и последните данни за състоянието на американската икономика, които далеч не изглеждат толкова лошо, колкото твърдят големите песимисти. Въпреки прогнозите за рецесия през второто тримесечие на страната икономическият ръст на САЩ се засили, макар и до скромните 1,9 на сто на тримесечна база. Вчера данните за личните доходи и разходи на американците също излязоха по-добри от очакваното.

Въпреки това обаче ситуацията все още не изглежда розова. Положението в сектора на недвижимите имоти все още не дава основание да се твърди, че кризата върви към своя край, дори напротив – просрочените ипотеки се увеличават, а цените продължават да вървят надолу. Това, от своя страна, кара мнозина да заложат на по-умерен тон тази вечер и предпазливост от страна на Бернанке относно увеличение на лихвения процент.

Сложното положение, в което се намира американската икономика, както и нестабилната валутна търговия от изминалите месеци ще накарат мнозина да се слушат в думите на Бернанке днес. След тях вероятно ще бъде даден отговор на редица въпросителни. Дали обаче ще станем свидетели на трайно въздействие на днешното решение на Фед върху пазарите едва ли може да се прогнозира, тъй като Европейската централна банка ще получи право на отговор съвсем скоро – в четвъртък, когато е насрочено нейното заседание по въпросите на монетарната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 07.09.22 г.
fallback