fallback

Бразилският реал е най-силната валута срещу американския долар

Очакванията за нови повишения на лихвата оказват значителна подкрепа на южноамериканската парична единица

14:25 | 02.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилският реал продължава ралито си срещу долара, което го превръща в най-силната от основните валути срещу американската парична единица. В последната търговска сесия за изтеклата седмица южноамериканската валута постигна най-високата си стойност срещу долара за последните девет години.

Вчера бразилската валута поскъпна с 3,6 на сто до 1,5598 USD/BRL, след като двете валути се разменяха по курс 1,5654 реала за един долар в четвъртък. В рамките на търговията реалът поскъпна дори до 1,5545 USD/BRL, което е най-високото й ниво от януари 1999 година. Като цяло през последните пет сесии доларът е регистрирал четвърто поредно седмично понижение, губейки 1 на сто от стойността си.

„Централната банка е доста агресивна. Цикълът по затягане на монетарната политика ще бъде доста силен. Поради тази причина лихвеният диференциал ще се запази висок за известно време. Това стои в дъното на поскъпването на реала”, смята анализаторът от 4Cast в Ню Йорк Педро Туеста, цитиран от Bloomberg.

През юни индустриалното производство на Бразилия се е повишило с 6,6 на сто на годишна база, стана ясно вчера. Това е повече от прогнозите на анализаторите и кара мнозина да очакват ново повишение на лихвата. На 23 юли централната банка вдигна лихвения процент с 0,75 процентни пункта до 13 на сто, като пазарите са настроени за увеличение на лихвата до 14,25 на сто до края на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
fallback