fallback

Продажбите на дребно в Германия падат повече от очакваното

Полето за действие пред ЕЦБ се стеснява заради проблемите на потребителите, еврото остава стабилно

12:34 | 01.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на продажбите на дребно в най-голямата икономика на еврозоната – Германия, пада над два пъти повече от очакваното през юни. Това кара мнозина да смятат, че страната бележи забавяне на икономическия си ръст заради поскъпването на еврото през последните месеци.

Коригираната със сезонните колебания и инфлацията стойност на индекса пада с 1,4 на сто спрямо май, съобщават от Федералното бюро за статистика във Висбаден. Преди месец показателят нарасна с 0,5 на сто, а анализаторите очакваха понижение от половин процент през юни. На годишна база продажбите на дребно са паднали с 3,9 на сто, а за първото полугодие е регистриран спад от 0,8 на сто спрямо същия период на 2007 година.

През последните дни от европейската икономика идват поредица от противоречиви данни – инфлацията расте, което може да накара ЕЦБ да повиши лихвата, но същевременно с това се наблюдава значителен спад на потребителското и икономическо доверие. Това от своя страна намалява полето за маневри пред централната банка и може да й попречи да предприеме увеличение на лихвения процент.

Днес единната валута остава стабилна след значителното си понижение от късните часове на вчерашния ден. В 8:30 часа кросът евро/долар беше при 1,5551 EUR/USD, а в 12:30 двете валути се разменят по курс 1,5566 EUR/USD.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 19.08.22 г.
fallback