fallback

Американската икономика разочарова – властите премълчават рецeсия?

Прогнозите за ръста на БВП излязоха прекалено оптимистични, оказа се, че в края на миналата година е отчетен спад, а не обявения ръст

16:13 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Данните за ръста на американската икономика през второто тримесечие на годината показаха, че анализаторите са били твърде оптимистични в очакванията си. Брутният вътрешен продукт нараства с 1,9 на сто за тримесечието, при положение че се очакваше увеличение от 2,3 на сто. През първите три месеца на годината пък ръстът е бил 0,9 на сто, а не както беше обявено по-рано 1,0 на сто, съобщават от американското министерство на търговията.

Все пак картината не е твърде песимистична, тъй като икономиката все пак бележи ръст. Основна причина за това са изиграли данъчните отстъпки, които правителството направи в края на тримесечието. Според анализатори именно те са помогнали за неутрализирането на негативните ефекти от ипотечната криза и увеличаващата се безработица в САЩ, предава Bloomberg.

В днешния доклад се съдържат доста интересни ревизии на икономическия растеж от 2005 година насам, които показват, че икономиката е отбелязала спад в последното тримесечие на 2007 година. Тогава е отбелязано свиване с 0,2 на сто, а не както беше съобщено увеличение с 0,6 на сто. Това с пълна сила поставя въпроса дали американската икономика не се е намирала в рецесия и в началото на годината, колкото и властите в страната да твърдят обратното.

Днес бяха публикувани и данните за първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ. За седмицата до 26 юли са подадени 448 хил. молби за помощи, което е с 44 хил. повече от предходната седмица. Отчетената стойност значително надвишава прогнозите на анализаторите за общ брой от 395 хил. молби. По-пълна картина за пазара на труда в САЩ ще може да се види утре, когато трябва да бъде публикувано нивото на безработица.

Новините се отразиха негативно на американския долар и той отстъпи значително срещу еврото. След като непосредствено преди публикуването на БВП кросът евро/долар беше при 1,5610 EUR/USD, за 35 минути единната валута напредна с близо 80 пипса до 1,5688 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:25 | 08.09.22 г.
fallback