fallback

Рекордно ниско потребителско доверие на Острова

Цените на имотите продължават да падат, а растящата инфлация води икономиката към рецесия

10:03 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителското доверие във Великобритания през юли пада до най-ниската стойност в историята, минавайки дори под нивата от последната рецесия в страната, показват ежемесечните данни на изследователския институт GfK. Като основни причини за това се сочат продължаващото поевтиняване на недвижимите имоти, както и растящата инфлация.

Индексът на доверието, който се базира на анкетирането на 2001 британци пада с пет пункта до минус 39 пункта. Такава стойност показателят не е имал от създаването си през 1974 г. досега, а нивото му е с 4 пункта под предходното дъно от март 1990 г., съобщава Bloomberg.

През последните месеци новините за състоянието на британската икономика се влошават все повече след слаби данни за продажбите на дребно, смята един от ръководителите на Английската централна банка Дейвид Бланчфлауър. Това несъмнено се отразява на доверието към управляващата партия на лейбъристите, което се вижда и от последните социологически проучвания в страната.

Сред основните проблеми на Острова е борбата с инфлацията, която принуждава АЦБ да поддържа лихвения процент при 5,0 на сто вече трети месец. Поскъпването на живота през последните месеци е значително над заложените от правителството и централната банка цели, което кара институцията да бъде изключително внимателна при провеждането на монетарната политика.

Днес стана ясно още, че цените на жилищата във Великобритания продължават да падат и през юли. Данните на Nationwide Business Society показват, че през месеца е измерен далеч по-голям от очакванията спад. На месечна база жилищата са поевтинели с 1,7 на сто, а на годишна – с 8,1 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за понижение от съответно 1,1 и 7,2 на сто.

В началото на днешната валутна търговия в Европа британската лира отстъпва срещу еврото. След като в 7:30 часа българско време двете валути се търгуваха при курс 0,7864 EUR/GBP, в 9:30 беше достигнато ниво от 0,7885 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 30.08.22 г.
fallback