fallback

Доларът напредна след изненадващо добри данни от САЩ

Заетостта в частния сектор бележи ръст на фона на прогнозите за драстичен спад

15:50 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар получи изненадваща подкрепа от данните за пазара на труда в САЩ. Публикуваните днес от изследователите на ADP цифри за заетостта в частния сектор на страната показаха, че през юли заетостта се е увеличила с 9 хил. души. Отчетеният резултат е впечатляващ на фона на спада от 77 хил. работни места преди месец и очакванията на анализаторите за понижение с нови 65 хил.

Въпреки повишението за юли, на тримесечна база се наблюдава спад на заетостта с 14 хил. души, което показва, че на пазара на труда има още проблеми, се казва в доклада на ADP, предава Thomson Financial. Какво е реалното състояние на трудовия пазар ще стане ясно в петък, когато се очаква да бъдат публикувани официалните данни на американското министерство на труда.

Данните на ADP показват, че пазарът на труда остава слаб, макар като цяло икономическият ръст да демонстрира стабилизиране. Това се вижда от очакванията за ръст на БВП през второто тримесечие на годината с 2,3 на сто спрямо първите три месеца, когато ръстът беше 1,0 на сто. На този фон заетостта в неселскостопанския сектор се понижаваше неизменно през първите шест месеца на годината.

Новините се отразиха позитивно на американския долар и той успя да възстанови изгубеното от началото на днешната търговия. В 12:10 часа зелените пари паднаха до 1,5612 EUR/USD, след което в 15:15 кросът беше при 1,5594 EUR/USD. Последва значително отстъпление на единната валута и в 15:40 курсът е 1,5560 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 02.09.22 г.
fallback