fallback

Инфлацията в Германия с 15-годишен рекорд

Животът в най-силната икономика на еврозоната продължава да поскъпва, най-вече заради петрола и храните

16:13 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени в Германия продължава да нараства и през юли, показват предварителните данни за инфлацията, публикувани днес от Федералното бюро за статистика. Повишението на показателя възлиза на 0,6 на сто на месечна база, а на годишна увеличението е 3,3 на сто.

Статистическите данни показват, че през седмия месец на годината е измерено най-голямото поскъпване на живота на годишна база от декември 1993 година досега. Ако бъде приложен хармонизираният индекс на потребителските цени, който се използва от статистиците на Евростат инфлацията нараства с 3,4 на сто на годишна база. Както и през предходните месеци основна роля за увеличаването на инфлацията са изиграли храните и петрола.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за малко по-умерено увеличение на потребителските цени на месечна база от 0,5 на сто. Отчетеното годишно поскъпване на живота точно съвпадна с прогнозите на специалистите за 3,3 на сто.

Днес еврото губи позиции спрямо долара. След като сутринта едно евро се разменяше за 1,5756 долара, единната валута отстъпва до 1,5688 EUR/USD в 16:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 26.08.22 г.
fallback