fallback

Износът на Швейцария намалява за трети пореден месец

Излишъкът пък нараства до 2,41 млрд франка през юни

11:56 | 22.07.08 г.

Спрямо месец май износът на Швейцария е намалял с 1,8 на сто, показват данните за юни на Федералния митнически офис в Берн. Въпреки спада в износа вносът също намалява през юни и търговският излишък на страната се увеличава до 2,41 млрд. франка (2,37 млрд. долара). През май излишъкът на страната бе 1,87 млрд. франка.

Причините за третия пореден месечен спад в обема на износа са бушуващата финансова криза в западния свят, както и поскъпването на швейцарската валута в последно време. Швейцарският франк е поскъпнал с 11 на сто спрямо долара от началото на годината и с 2 на сто спрямо еврото. Този ръст намалява търсенето на швейцарските стоки навън, като ги прави по-скъпи.

Растящият излишък на страната се дължи на силното потребление в развиващите се пазари като Китай и Индия. Според някои анализатори обаче потреблението в тези пазари няма да може да компенсира спада в търсенето на швейцарски стоки в Европа и САЩ, продиктуван от кредитната криза.

След излизането на данните тази сутрин франкът се повиши спрямо долара с 30-тина пипса. Към момента кросът USD/CHF се търгува на 1,0159 франка за долар. Преди данните да излязат, двойката се задържаше около 1,0185.

Швейцарската валута се повиши и спрямо еврото. Към момента EUR/CHF се котира на 1,6185. Рано тази сутрин кросът бе 1,6210.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
fallback