fallback

Коментари на ЕЦБ дават нова сила на еврото

Единната валута отново показва сила след изказване, че институцията трябва да се бори с инфлацията

15:03 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото получи подкрепа от коментара на един от влиятелните представители на Европейската централна банка Нут Уелинк, че трябва да се води активна борба с инфлацията. Според члена на управителния съвет на банката е грешно да се смята, че „инфлацията ще падне, ако икономиката отслабне“, предава Thomson Financial.

В интервю за списание Elsevier Уелинк прави препратка към ситуацията от 70-те години на миналия век, която според него показва, че ако не се вземат навременни и категорични мерки срещу инфлацията, тя може да се „настани“ в икономиката за дълъг период от време.

Подкрепа на единната валута оказа и анализ на FT, който показва, че някои от най-големите държавни инвестиционни фондове диферсифицират доларовите си активи. Това от своя страна оказва значителен натиск върху долара, тъй като е свързано с разпродажби на зелените пари. Според анализа един от големите фондове в Персийския залив е ограничил доларовите си експозиции от 80 на сто до под 60 на сто от всичките си активи за последната година.

Към момента валутните пазари очакват данните за строителния сектор в САЩ, както и за молбите за помощ при безработица, подадени през миналата седмица. Те трябва да отговорят дали зелените пари ще успеят да се стабилизират и да поскъпнат след вчерашното рали на борсите и спада в цената на петрола.

Днес доларът се движи почти без промяна срещу еврото, като в 14:45 двете валути се разменяха за 1,5838 EUR/USD, след като сутринта кросът беше при 1,5836 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
fallback