fallback

Бернанке: Няма опасност за колосите на ипотечната система

Председателят на Фед не вижда риск от колапс на Freddie Mac и Fannie Mae, акциите на двете компании скочиха с по 30 на сто

10:59 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американските ипотечни гиганти Freddie Mac и Fannie Mae не са изложени на риск от колапс, смята председателят на централната банка Бен Бернанке. В изявление пред Конгреса вчера специалистът заяви, че за двата стълба на ипотечната система „няма опасност от провал“, предава ВВС.

В резултат на изказването на Бернанке пазарната капитализация на двете компании скочи с по 30 на сто. Повишението в цените на акциите обаче изглежда нищожно на фона на тоталния срив, който те търпят от началото на годината. През последните седмици Freddie Mac и Fannie Mae попаднаха в центъра на вниманието заради прогнозите, че са изправени пред нужда от солидни средства за стабилизиране на разклатеното си положение в условията на кредитната криза.

Заедно Freddie Mac и Fannie Mae притежават или са гаранти по ипотеки за около 6 трлн. долара, което се явява половината от целия американски ипотечен пазар. Това накара финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън да изкаже подкрепа за двете компании и да обяви планове за намеса за тяхното стабилизиране.

Отношение по въпроса с трудностите на Freddie Mac и Fannie Mae взе и президентът на страната Джордж Буш, който се изказа в подкрепа на спасителните планове за двете компании, но отрече провеждането на кампания по поемане на контрола върху тях от правителството. Според Буш важността на двата ипотечни кредитора предизвиква „особена нужда“ за стабилизирането им с оглед възстановяване на доверието и стабилността на кредитния пазар.

През изминалото денонощие курсът на американската валута показва известна стабилизация, след като преди дни падна до нов исторически минимум срещу еврото. През нощта зелените пари напреднаха до 1,5814 EUR/USD, а в 9:00 часа тази сутрин едно евро се разменяше за 1,5864 долара. В 10:45 кросът на двете валути е при 1,5861 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 04.09.22 г.
fallback