fallback

Ръстът на Китай най-нисък за последните три години

Борбата с инфлацията, ограничаването на кредитирането и поскъпването на валутата водят до забавяне на икономиката

09:37 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на Китай за второто тримесечие на годината възлиза на 10,1 на сто - най-ниско ниво за последните три години, при измерени за първите три месеца 10,6 на сто, показват официалните статистически данни. 

Същевременно с това се наблюдава и забавяне на инфлацията до 7,1 на сто през юни, след като месец по-рано потребителските цени се повишиха със 7,7 на сто.

Днешните данни показват, че икономическият растеж се забавя вече четвърто поредно тримесечие. Като основни причини за това могат да се посочат поскъпването на китайската валута и опитите на правителството да се бори с високата инфлация, които доведоха до значителни рестрикции във финансовия сектор, а това се отразява на кредитирането в страната.

Забавянето на икономиката поражда спекулации, че властите в Китай ще променят политиката си и отново ще позволят на юана да поевтинее, тъй като спадът в износа може да окаже негативно влияние върху пазара на труда в страната.

Това доведе до най-големия спад в курса на китайската валута за последните седем седмици. Днес тя напредна до 6,8276 USD/CNY, след като вчера курсът беше 6,8113 юана за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 11.09.22 г.
fallback