fallback

Безработицата на Острова с най-голям ръст от 16 години

Молбите за помощи се увеличават за пети пореден месец

12:59 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата във Великобритания се увеличава и през юни, регистрирайки най-голям скок от 1992 година насам. 

Молбите за помощи нарастват за пети пореден месец, увеличавайки се с цели 15 500 спрямо май, показват официалните статистически данни. На тази основа процентът на безработица възлиза на 2,6 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за далеч по-ограничен ръст на молбите за помощ с 10 хиляди.

Според стандартите на Международната организация по труда през последните три месеца до май безработицата на Острова е била в размер на 5,2 на сто. За сравнение в еврозоната размерът на безработицата е бил 7,2 на сто, в САЩ – 5,5 на сто, а в Япония – 4,0 на сто, допълва Националното статистическо бюро.

Увеличаването на безработицата усложнява допълнително задачата на Английската централна банка, която има пред себе си обезпокоителни данни за инфлацията в страната. През последния месец тя надхвърли 3,8 на сто, което е почти двойно над заложения от институцията таргет. Същевременно с това обаче икономиката е подложена на силен натиск от страна на кризата в кредитния сектор, която според анализатори поставя Великобритания на ръба на рецесията.

Днес британският паунд отново отстъпва срещу еврото, като от 0,7928 EUR/GBP в 10:00 губи позиции до 0,7955 EUR/GBP в 12:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 30.08.22 г.
fallback