fallback

Сорос: Наблюдаваме най-тежката криза на нашето време

Милиардерът очаква трудностите с Fannie Mae и Freddie Mac да не са последният етап от проблемите

14:56 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорът Джордж Сорос е на мнение, че кризата около ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac няма да е последният етап от проблемите на пазара и смята, че сривът на кредитния пазар ще се отрази на забавящата се вече американска икономика, става ясно от телефонно интервю, дадено за Ройтерс.

През уикенда финансовото министерство на САЩ се съгласи да увеличи кредитните линии на двете компании над сегашния им размер от по 2,25 млрд. долара и да придобие акции с цел стабилизиране на финансовото им състояние в случай на нужда. Освен това Федералният резерв отправи предложение към двата стълба на ипотечния пазар да заемат средства от него при лихвения процент, който ползват банките при директните си заеми от Фед. Тези мерки на американските власти за пореден път показаха сериозността на проблемите и опасността икономиката да бъде изпратена в остра рецесия.

„Този случай (с Fannie Mae и Freddie Mac) няма да бъде последният“, смята Сорос и добавя, че сегашните проблеми на пазара представляват „най-сериозната финансова криза на нашето време“. Според милиардера двете ипотечни компании са изпаднали не в ликвидна криза, а в криза на доверието и казва, че „те нямат проблем със задълженията си“. „В действителност, доколкото проблем съществува, Фед е на разположение да осигури ликвидност“, разсъждава специалистът.

Джордж Сорос е на мнение, че двете ипотечни компании имат прекалено високо ниво на ливъридж и с оглед падането на жилищния пазар просрочените ипотеки ще причинят загуби, надхвърлящи капитала на Fannie Mae и Freddie Mac. Проблемите на двете организации се видяха и вчера, когато въпреки силния ръст на цените на акциите им в предварителните часове на търговия в САЩ с по 30 на сто, в крайна сметка се стигна до спад на капитализацията на Fannie с 5,07 на сто и на Freddie с 8,26 на сто.

По отношение на валутните курсове Сорос смята, че драстичните мерки на правителството за стабилизиране на икономиката ще увеличат натиска върху щатския долар. Той определя зелените пари като силно уязвими, тъй като икономиката се е запътила към рецесия, а действията на правителството изискват увеличаване на държавния дълг.

На подобни мисли навява и днешната валутна търговия, тъй като американският долар падна до ново историческо дъно срещу еврото. Това се случи в 12:15 часа българско време, когато едно евро се разменяше за 1,6039 долара. В 14:45 часа кросът на двете валути е при 1,6009 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 08.09.22 г.
fallback