fallback

Еврото с нов рекорд срещу долара

Въпреки слабите данни за еврозоната зелените пари се сринаха в очакване на нови проблеми за американската икономика от кредитната криза

13:49 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото постави нов исторически връх срещу долара днес, поскъпвайки до 1,6039 EUR/USD. Това е най-високото ниво на единната валута от въвеждането й през 1999 година. 

Причина за новия спад в курса на долара станаха спекулациите, че се очаква ръководителят на американската централна банка и финансовият министър на САЩ да излязат със становища, че загубите на кредитните пазари вредят силно на икономическия растеж.

Новият рекорд на еврото дойде на фона на разочароващи данни за икономиката на еврозоната. Инвеститорското доверие в Германия е паднало до рекорден минимум, тъй като растящата инфлация и изгледите за по-високи лихви влошават прогнозите за ръст на икономиката. Индексът, разработван ежемесечно от изследователския институт ZEW, пада до минус 63,9 пункта през юли, след като месец по-рано стойността му беше минус 52,4 пункта.

Подобна е и ситуацията за еврозоната като цяло, като за нея този показател пада до минус 63,7 пункта при отчетени месец по-рано минус 52,7 пункта и очаквания за спад до -56,0 пункта.

През последните дни курсът на зелените пари пада заради проблемите, в които са изпаднали двата основни ипотечни кредитора в САЩ – подпомаганите от държавата Freddie Mac и Fannie Mae, които заедно притежават или са гаранти по ипотеки за над 6 трлн. долара.

Днес доларът започна да отстъпва срещу еврото още в ранната търговия, понижавайки курса си от 1,5929 EUR/USD в 9:00 до рекордните 1,6039 долара за евро в 12:15. Към 13:45 кросът на двете валути е при 1,5998 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 31.08.22 г.
fallback