fallback

Япония остави лихвата непроменена на 0,5 на сто

Решението за запазване на лихвата беше очаквано от анализаторите, централната банка понижи очакванията си за икономическия ръст

10:05 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж, завиши очакванията за инфлацията и запази основната лихва в страната непроменена на ниво от 0,5 на сто, съобщи Bloomberg.

От централната банка очакват, че японската икономика ще нарасне с 1,2 на сто за годината, приключваща на 31 март, при прогноза за растеж от 1,5 на сто, направена на 30 април.

Потребителските цени, с изключение на пресните хранителни продукти, ще скочат с 1,8 на сто, са заявили още от институцията, която преди три месеца прогнозираше този ръст да бъде 1,1 на сто.

От банката поясняват, че икономическият растеж „се забавя допълнително“ заради по-скъпите суровини и енергийни продукти, които карат бизнеса и потребителите да харчат по-малко. Според управителя на банката Масааки Ширакава рискът, че рекордните цени на суровините ще намалят потреблението и икономическия ръст, е по-належащ от инфлацията.

Решението за запазване на лихвата непроменена беше очаквано от анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 28.08.22 г.
fallback