fallback

Индустриалното производство на еврозоната с най-голям спад от 1992

Възходът на еврото и силния ръст в цените на суровините са довели до охлаждане на производството в Европа

14:05 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на индустриалното производство в еврозоната бележи най-голямото си понижение за последните 16 години. През май той се понижава с 1,9 на сто на месечна база, което не се е случвало от декември 1992 година, показват статистическите данни на Евростат. На годишна база индустриалното производство пада с 0,6 на сто, отбелязвайки първи годишен спад за последните три години.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на индустриалното производство с 2,3 на сто спрямо май, а на годишна база се предвиждаше ръст от 0,3 на сто, съобщава Bloomberg. Преди месец статистиката отчете увеличение на показателя в размер на 1,0 на сто на месечна и 4,0 на сто на годишна база.

Данните показват, че европейските компании изпитват затруднение от поскъпването на еврото, което е повишило курса си с 8,8 на сто срещу долара от началото на годината. Това влошава конкурентността на износа от еврозоната и с оглед високите цени на суровините значително влошава перспективите пред тях. Борбата срещу инфлацията, която Европейската централна банка води, също влияе негативно, тъй като заради нея се очаква единната валута да поскъпне още.

След публикуването на данните еврото продължи да поевтинява срещу долара. От началото на новата седмица единната валута отстъпва на зелените пари заради категоричната позиция на американския финансов министър Хенри Поулсън, че САЩ ще подкрепят закъсалите ипотечни кредитори Fannie Mae и Freddie Mac.

Това доведе до поскъпване на долара от 1,5973 EUR/USD през нощта до 1,5869 EUR/USD в 12:00, когато бяха публикувани данните на Евростат. В 14:00 кросът на двете валути е при 1,5856 EUR/USD.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
fallback