fallback

ЕЦБ: Инфлационният натиск в еврозоната ще отслабне чак през 2009

Въпреки повишението на лихвения процент, очакваното поскъпване на храните и енергията ще продължи да подклажда инфлацията

13:28 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка очаква силният инфлационен натиск в еврозоната да се запази до края на годината, става ясно от редовния доклад на институцията, който беше представен днес. 

Темпът на нарастване на цените щял да „остане още известно време значително“ над заложения инфлационен таргет от 2 на сто и едва през 2009 година „да отслабне по-значително“.

През юни инфлацията в еврозоната достигна рекордни стойности от 4,0 на сто. Според прогнозите на ЕЦБ през следващите месеци поскъпването на живота може да бъде дори и по-голямо.

Основните заплахи в тази насока са свързани с цените на енергийните ресурси и хранителните продукти. Това кара институцията да отправи предупреждение към работодателите, че прекаленото увеличаване на заплатите може да доведе до формиране на инфлационна спирала доход – цени.

Заради силния темп на нарастване на потребителските цени ЕЦБ повиши лихвения процент в еврозоната преди седмица от 4,0 на 4,25 на сто, което е най-високата стойност за последните седем години.

Сред аргументите за този ход беше посочено стабилизирането на цените в средносрочен план. В момента обаче се наблюдават значителни трудности за износителите от еврозоната заради високите стойности на единната валута, които водят до по-ниска атрактивност на стоките на международните пазари.

Днес еврото отстъпва минимално срещу американския долар. От 1,5720 EUR/USD в 8:30 часа българско време зелените пари напредват до 1,5709 EUR/USD в 13:20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 03.09.22 г.
fallback