fallback

Европарламентът похвали ЕЦБ за работата й през 2007 г.

Евродепутатите оценяват високо ролята на банката за предотвратяването на по-сериозна криза и за пореден път потвърждават нейната независимост

13:02 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

В годишния доклад относно дейността на Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2007 г. депутатите от Европейския парламент (ЕП) отбелязват отличната работа на банката при управлението на сътресенията на финансовите пазари. В документа се изразява желание ЕЦБ да „наблюдава развитието на курса на еврото спрямо долара и да вземе мерки при необходимост“, но същевременно се отправя предупреждение, че повишаването на лихвените проценти трябва да бъде предпазливо, за да не се навреди на икономическия растеж.

Докладът на шведа Оле Шмит беше приет вчера с 501 гласа "за", 100 "против" и 33 "въздържали се". С документа се признава "отличната работа" на ЕЦБ при управлението на финансовите сътресения, които бяха предизвикани от кризата с високорисковите ипотечни кредити в САЩ. Според ЕП това отново показва ценността на общата парична политика, която се провежда от ЕЦБ.

В доклада широко се обсъжда развитието на кредитната криза от средата на миналата година и ролята на ЕЦБ за преодоляване на трудностите, произтичащи в нея. Авторите на документа правят историческа препратка към предишната голяма криза, свързана с балона на интернет компаниите и отбелязват, че и при двете събития ЕЦБ е отправяла предупреждения срещу подценяването на рисковете за икономиката, но финансовите пазари не са реагирали адекватно на тези предупреждения. Това е причината да бъде направено предложение да се извърши анализ на тази реакция и да предложи как да бъде подобрена в бъдеще връзката между подобни предупреждения и реакциите на пазара.

С оглед затягането на монетарната политика депутатите подчертават, че всяко допълнително повишение на лихвените проценти трябва да се извършва предпазливо (предвид корекцията в прогнозата за растежа), за да не се изложи на опасност икономическият растеж. В контекста на повишението на стойността на еврото спрямо щатския долар се изисква от ЕЦБ да „наблюдава това развитие и, ако сметне за необходимо, да предприеме действия“. Същевременно обаче се припомня, „че Договорът за ЕО прави ясно разграничение между целите на Европейската централна банка за ценова стабилност, от една страна, и за подкрепа на общите икономически политики, от друга, и следователно тези две цели не могат просто да се разглеждат като заменими“.

Николай Младенов изрази мнение, че въпросът за това дали стабилността на цените трябва да бъде единствената цел на ЕЦБ е доста спорен, като посочи, че в ЕС някои предпочитат да се въведе по-широк спектър от цели, включващ и икономическия растеж по подобие на Федералния резерв на САЩ. „Промени в статутите на ЕЦБ изискват единодушно решение на всички страни членки на ЕС и за момента не съществува консенсус относно подобни промени“, заяви за Investor.bg евродепутатът.

Българските евродепутати също оценяват позитивно ролята на ЕЦБ за икономиката на еврозоната. Мнението на Николай Младенов е, че институцията е достатъчно независима, за да изпълнява функциите си, като неговото мнение е, че единствено независима централна банка може да гарантира нужната стабилност и предвидимост на паричната политика, предпазвайки я от различни политически влияния. Евродепутатката Биляна Раева също одобрява действията на банката и потвърждава независимостта й. Мнението на представителката на групата на АЛДЕ е, че независимостта на ЕЦБ ще бъде ясно гарантирана и дори засилена и никоя институция или страна-членка няма да може да оказва пряко влияние върху провеждането на нейната политика. Това се предвижда да стане с приемането на Лисабонския договор, като в момента текат процеси по разрешаване на проблема с ратификацията му от страна на Ирландия, каза за Investor.bg Раева.

Според Кристиян Вигенин, от създаването си досега банката доказа възможността си да бъде един успешен мениджър по отношение не само на ценовата стабилност в зоната, но и на икономическия живот като цяло. „Важно е да споменем, че това се случи в периоди, които определено поставиха потенциала на институцията на изпитание (напр. Дот.ком-балона в началото на века, финансовата криза сега и т.н.). От ЕЦБ запазиха самообладание и определено не позволиха да има по-сериозни сътресения. Инфлацията в зоната бе стабилизирана (с изключение на проблемите в последно време) и въпреки не дотам перфектното представяне по отношение на растежа, може да се твърди, че банката изпълнява успешно поставените и задачи“, каза за Investor.bg социалистът. Той обаче обръща внимание на един доста сериозен проблем - този, че ЕЦБ притежава само един инструмент, за да се справи с потребностите на 14 страни-членки (от 01.01.2009 вече 15 на брой) и често различните развития на техните икономики. От тази гледна точки дефинирането на единна цел, а именно „ценова стабилност” и нейното постигане е наистина обосновано и засега успешно, завършва Вигенин.

В края на доклада членовете на ЕП отново призовават за по-голяма прозрачност в ЕЦБ, която би довела до по-голяма надеждност и предвидимост, като оценяват положително подобренията в тази област. В същото време те признават трудностите, свързани с осигуряването на публичен достъп до протоколите от заседанията на Управителния съвет на ЕЦБ, тъй като различията в индивидуалните позиции биха могли да бъдат тълкувани като израз на национални интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 19.08.22 г.
fallback