fallback

Бернанке ще продължи да кредитира Wall Street до края на годината

Федералният резерв е „длъжен да не допусне финансова нестабилност" и обсъжда мерки за облекчаване на ликвидната криза

15:59 | 08.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ вероятно ще удължи възможностите на първичните дилъри на ценни книжа да получават директни заеми от централната банка и след края на годината, в случай че кризисните условия се запазят, заяви председателят на институцията Бен Бернанке в реч по време на конференция във Вирджиния.

Бернанке каза, че Фед е задължен да поддържа финансовата стабилност и обсъжда различни опции, включително удължаване на срока на сега действащите инструменти за кредитиране, предоставени на първичните дилъри, и след края на 2008 година, предава Bloomberg. Банкерът потвърди и готовността на институцията да стартира процедури по ликвидация, в случай че някоя от инвестиционните банки изпадне в криза. Такива мерки вече наблюдавахме при продажбата на Bear Stearns на JP Morgan.

Коментарите на Бернанке отразяват становището, което той изрази преди месец, че финансовите пазари „остават под значително напрежение“ въпреки стартираните през март безпрецедентни програми за кредитиране. С изказването си обаче ръководителят на централната банка внесе и доза критичност по отношение на обстоятелството, че заемите към Wall Street насърчават недобросъвестно кредитиране, тъй като по този начин се подклаждала бъдеща криза.

Ръководителят на Фед не направи коментари относно изгледите пред икономиката или монетарната политика в днешното си изказване пред форума на ипотечните кредитори, организиран от Federal Deposit Insurance Corp. Очаква се на събитието да говорят още финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън и изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън.

Липсата на изразено мнение относно курса на долара и бъдещите действия на Фед по отношение на лихвения процент предопределиха слабото влияние на днешното изказване на Бернанке за валутните пазари. Американската валута успя да се възстанови след спада си от сутринта, който доведе до ниво от 1,5370 EUR/USD в 11:15, и в 15:50 кросът вече е при 1,5667 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 25.08.22 г.
fallback