fallback

Интервенциите на валутните пазари започнаха

Южна Корея продаде над 2 млрд. долара за стабилизиране на валутния курс в борбата срещу инфлацията

11:07 | 08.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Южна Корея предприеха радикални стъпки в борбата с инфлацията в страната, като прибегнаха до значителни покупки на местна валута и разпродажба на американски долари днес, предава CNBC. Официална информация за намеса на централната банка на валутния пазар все още липсва, но според световните информационни агенции именно това е довело до изненадващото поскъпване на южнокорейския вон днес.

Валутата на Южна Корея се повиши с 1,2 на сто до 1 030,3 вона за един долар, след като вчера кросът беше при 1 043. Така от вчера насам курсът на вона се е вдигнал с 2 на сто и достига най-високото си ниво за последните две седмици, а от началото на седмицата според Bloomberg е най-силно представящата се валута срещу американския долар.

Според пазарни участници централната банка на Южна Корея се е намесила на два пъти днес - в ранните часове са изсипани около 1,5 млрд. долара, а в края на търговията – още 500 млн. долара. Анализаторите определят този ход на властите като опит за борба с високата инфлация в страната, която заплашва икономическия ръст. Причината за проблемите е обстоятелството, че Южна Корея внася отвън цялата си необходима енергия и не разполага със собствени ресурси, а слабата валута оскъпява значително вноса и „помпа“ инфлацията.

През юни инфлацията в Южна Корея стигна 5,5 на сто на годишна база, което е най-големият ръст от ноември 1998 година насам. От началото на годината до края на миналата седмица южнокорейският вон беше постигнал обезценяване от 11 на сто, регистрирайки най-слабите си поредни шест месеца от март 2001 година досега. Това накара мнозина да заложат на по-рестриктивна монетарна политика и според анализ на Bloomberg до края на годината ще станем свидетели на поскъпване на валутата с около 4 на сто.

Увеличаването на лихвения процент обаче се очаква да повлияе негативно, като в страната вече се наблюдават очаквания за забавяне на растежа – според ръководителя на централната банка през настоящата година той ще възлезе на 4,6 на сто, а това е доста под обещаните от новоизбрания президент на страната 6,0 на сто. Именно стремежът за запазване на условията за кредитиране може да се посочи като причина за интервенцията на валутния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 05.09.22 г.
fallback