fallback

Доларът напредва силно в очакване на сигнал от Г-8

Пазарите насочват погледите си към посланията от срещата на лидерите на най-развитите държави

16:57 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар успява да постигне двуседмичен връх в очакване на резултатите от срещата на ръководителите на осемте най-развити държави в света, която се провежда в Япония. 

Участниците на валутните пазари са в очакване слабите нива на зелените пари от последните месеци да станат обект на дискусии и да бъде даден сигнал относно вероятните действия на централните банки във водещите икономики.

Слабостта на долара е обезпокоителна, тъй като води след себе си високи цени на суровините, а това подклажда инфлация в световен мащаб. При последната среща на Г-8, която се проведе с участието на ръководителите на централните банки и министрите на финансите на осемте държави, курсът на американската валута се повиши значително в очакване на координирана интервенция на пазарите.

Стабилизацията на долара обаче продължи кратко и сега се очаква инфлацията да принуди световните лидери да вземат съвместни мерки или поне да съгласуват общо становище по въпроса. Това подкрепя зелените пари и те постигат най-високите си нива срещу еврото от 25 юли досега.

Днес единната валута понижи курса си до 1,5612 EUR/USD в 10:00 часа българско време и въпреки частичната стабилизация, в 16:50 кросът е при 1,5623 EUR/USD.

Зелените пари напредват мощно и срещу йената, като от 106,81 USD/JPY в началото на тазседмичната търговия курсът на долара нарасна до 107,75 USD/JPY в 16:50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
fallback