fallback

Китай маха Мао от банкнотите от 10 юана заради Олимпиадата

Националният стадион и статуята Дискохвъргачът ще заменят образа на бившия лидер на страната

13:59 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската централна банка ще махне образа на бившия лидер на страната Мао Дзъдун от шест млн. нови банкноти от 10 юана, за да отбележи Олимпийските игри, които започват следващия месец, съобщи Ройтерс.

От едната страна на новите банкноти ще е изобразен националният стадион, наречен „Птиче гнездо“, в северната част на Пекин, който е основното място за провеждане на Игрите. Над стадиона ще има изображение на символа на тазгодишната Олимпиада.

От обратната страна банкнотата ще е украсена с изображението на древногръцката статуя „Дискохвъргачът“.

Банкнотите прекъсват близо десетгодишното „господство“ на Мао над китайските банкноти – образът му се появява на всички банкноти от 1999 г. насам.

По време на управлението му от 1949 до 1976 върху банкнотите обикновено са били изобразявани работници, земеделци, символи на модернизацията като камиони или самолети, планини или пагоди.

Мао се появява за първи път на банкнота 14 години след смъртта си – върху емитираните през 1990 г. банкноти от 100 юана, заедно с други трима лидери.

Периодично започват дебати относно премахването на Мао от банкнотите, но досега сериозни стъпки за това не са предприемани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 07.09.22 г.
fallback