fallback

Още 62 хил. американци изгубиха работата си през юни, безработицата е 5,5%

Работодателите съкращават служители за шести пореден месец, тъй като са принудени да намалят разходите заради скъпия петрол

16:01 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Съкращаването на работната сила в САЩ продължава и през юни, показват данни на Министерството на труда. 

През последния месец от полугодието още 62 хил. работници от неселскостопанския сектор са изгубили работата си, което е причината за задържането на нивото на безработица при 5,5 на сто. Като цяло от началото на годината заетостта е намаляла с общо 438 хил. работни места. За сравнение през 2007 година бяха разкрити 91 хил. нови позиции.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за малко по-ограничен брой съкращения – 60 хил., и свиване на безработицата до 5,4 на сто. Преди месец статистиката отчете изненадващ ръст на нивото на безработица, което скочи от 5,0 на 5,5 на сто. Броят на съкратените работни позиции през май възлезе на общо 52 хил.

Закриването на работни места, съчетано с рекордните цени на бензина и поевтиняването на жилищата, прави силно вероятно спадането на потребителските разходи в САЩ. През последния месец те се повишиха заради данъчната помощ от страна на държавата, но този ефект се очаква да остане еднократен.

Трудностите пред американската икономика се засилват от високата инфлация в страната, основна причина за която играе слабостта на долара. Тя доведе до ръст в цената на петрола, която днес достигна нов рекорд от близо 146 долара за барел. Това подклажда поскъпване във всички сфери на икономиката и поставя Федералния резерв пред значителни предизвикателства за бъдещата монетарна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 01.09.22 г.
fallback