fallback

Повишиха лихвения процент в еврозоната, доларът буквално "изригна"

ЕЦБ вдигна лихвата на седемгодишен връх от 4,25 на сто, Трише намекна, че едно увеличение е достатъчно на този етап

15:30 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение за повишаване на лихвения процент в еврозоната на днешното си заседание. Актуалната стойност вече е 4,25 на сто, което е най-високото ниво за последните седем години. 

Като основна причина за увеличението се сочи високата инфлация в еврозоната, която достигна 4,0 на сто през юни при заложен инфлационен таргет от страна на ЕЦБ в размер на 2,0 на сто.

По време на пресконференцията на президента на институцията стана ясно, че за момента ръководителите на ЕЦБ са на мнение, че едно повишение на лихвения процент е напълно достатъчно. Във фокуса на днешното изказване на Трише попадна увеличеният риск пред икономическия ръст е еврозоната, което доведе след себе си разпродажби на евро. Това беше прието от пазарите като сигнал, че засега не се предвижда ново повишение на лихвения процент.

Днешното решение беше очаквано за пазарите, които реагираха бурно на изявлението на Жан-Клод Трише. По време на изказването на специалиста, което започна в 15:30 часа българско време, еврото изгуби над 150 пипса срещу американския долар и от 1,5896 EUR/USD непосредствено преди пресконференцията, единната валута падна до 1,5742 EUR/USD в 16:00.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 22.08.22 г.
fallback