fallback

Силни данни за пазара на труда в Германия

Безработните в най-голямата икономика на еврозоната продължават да намаляват, увеличава се заетостта

12:01 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на безработните в Германия продължава да се понижава и през юни, показват официалните статистически данни на Бюрото за федерална статистика във Висбаден. През последния месец от полугодието безработните са били 3,16 млн. души - със 123 хил. по-малко, отколкото през май. 

На годишна база свиването на броя на безработните възлиза на 528 хил. Коригираните със сезонните колебания данни показват, че през юни безработните намаляват с 38 хил. души.

Благодарение на добрите данни нивото на безработица пада с 0,3 процентни пункта до 7,5 на сто, посочва немският вестник FAZ. За сравнение година по-рано, според същия източник, безработицата е била 8,8 на сто.

Паралелно с ограничаването на безработицата, в немската икономика се наблюдава и увеличаване на заетостта. По предварителни изчисления през май заетите са се увеличили с 1,6 на сто на годишна база до 40,19 млн. души. Спрямо предходния месец увеличението възлиза на 0,3 на сто.

Силните данни за пазара на труда в най-голямата икономика в еврозоната вероятно ще дадат още един аргумент в ръцете на представителите на Европейската централна банка, които имат желание за увеличение на лихвения процент. Заседанието на институцията е насрочено за четвъртък и се очаква с голям интерес от пазарите заради очаквания след него да се получи по-голяма яснота относно бъдещите планове на ЕЦБ.

При отсъствието на значими събития през последното денонощие търговията на валутната двойка евро/долар навлезе в рейндж между 1,5730 и 1,5775 долара за едно евро. В 11:55 часа българско време кросът на двете валути е при 1,5753 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 31.08.22 г.
fallback