fallback

Разцепление в ЕЦБ

Ръководителите на институцията са разделени относно вижданията си за бъдещото ниво на лихвения процент, постигането на единомислие е поставено под въпрос

11:10 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки изявленията на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, че в Управителния съвет на институцията цари консенсус, през последните седмици се наблюдава известно разделение между възгледите за посоката на монетарната политика. Към момента се наблюдават две течения сред специалистите, като едното се оглавява от германеца Аксел Вебер и е за пълна борба срещу инфлацията, а начело на другото стои испанецът Мигел Анхел Фернандес Ордонес, който пледира за оценка на последствията за икономическия растеж при увеличение на лихвата.

Според анализатори Трише е притискан да подкрепи онази част от членовете на Управителния съвет, която се обявява за увеличение на лихвения процент в борбата с инфлацията. Подобен ход е в интерес на силната икономика на Германия, но цената на смекчаване на инфлационния натиск в най-голямата икономика на еврозоната вероятно ще бъде отслабване на икономиките на съседите й, посочва анализ на Bloomberg.

„Не си спомням толкова ясно разцепление в ЕЦБ. При увеличаване на лихвения процент банката ще постави растежа под безпрецедентен риск“, смята водещият икономист на RBS за еврозоната Жак Кайю. „Монетарната политика би могла да изостри противоречията, ако ЕЦБ започне значителен цикъл на повишение на лихвата“, е мнението на Лорън Билк от Lehman Brothers в Лондон.

Икономическият ръст на 15-те страни, които използват еврото като обща валута, вече се забавя заради поскъпването на горивата и храните, както и заради негативния ефект на кредитната криза върху разходите на домакинствата и бизнеса. Силното евро допълнително влошава конкурентността на европейския износ и свива търсенето на експортните стоки.

Основните притеснения относно решението за лихвите е въздействието, което ще бъде оказано на отделните държави. Към момента икономиките на Германия и Франция задържат растежа си, португалската се свива, а в Ирландия и Испания се очаква най-слабият икономически ръст за последните 15 години. В Италия вече отчетоха отрицателен растеж през първото тримесечие.

В началото на юни Трише изненада пазарите и анализаторите, заявявайки, че сред членовете на Управителния съвет „няма единодушие“ за увеличаване на лихвения процент, но даде сигнал и насочи очакванията именно в тази посока, говорейки за „повишена бдителност“ по отношение на поскъпването на живота.

Опасността за Трише е свързана със социалното напрежение в еврозоната, което идва в резултат на високата инфлация. Протестите постепенно набират сила, като в по-слабите икономики вече се наблюдават и наченки на стачни действия, съобщава Bloomberg. Проблемите, за които сигнализират слабите данни за икономическото и потребителското доверие в еврозоната, доведоха дори до създаването на онлайн-петиция срещу планираното от Трише увеличение на лихвения процент на адрес http://www.stoptrichet.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 04.09.22 г.
fallback