fallback

Еврото с триседмичен връх срещу долара

Данните за паричното предлагане добавиха още един аргумент по посока увеличаване на лихвения процент в еврозоната

15:50 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

След днешните данни за най-голям скок на вносните цени в Германия за последните 18 години, статистиците на Европейската централна банка дадоха на ръководителите на институцията пореден аргумент за увеличаване на лихвения процент в еврозоната. Той дойде с публикуването на статистиката за паричното предлагане, измерено чрез паричния агрегат М3, който често се използва като сигнал за определяне на инфлационните очаквания за предстоящите месеци.

На годишна база паричният агрегат се увеличава с 10,5 на сто, запазвайки нивото от предходния месец. Отчетеният ръст е доста висок и вероятно ще наклони още по-силно везните по посока увеличение на лихвения процент от страна на ЕЦБ, която има заседание идната седмица. Мнението на Хауърд Арчър от Global Insight е, че „данните едва ли ще спомогнат за разсейване на притесненията на ЕЦБ относно инфлационния натиск и би вероятно ще подсилят убежденията, че институцията ще прибегне до увеличаване на лихвата от 4 на 4,25 на сто идния четвъртък“, предава FT.

За подобни очаквания основания дават и данните за рекордната инфлация от 3,7 на сто, измерена през май, която значително надхвърля заложения от ЕЦБ таргет за ръст на потребителските цени от 2,0 на сто.

Новината доведе до ръст на еврото до най-високата му стойност спрямо долара за последните три седмици. След като в 10:00 ч. днес едно евро се разменяше за 1,5644 долара, единната валута повиши курса си до 1,5745 EUR/USD, което е най-високата стойност на еврото от 9 юни досега.

По-рано днес пък беше отбелязан и исторически рекорд срещу японската йена, след като еврото стигна до 169,45 EUR/JPY в 9:30 часа българско време. В последствие двойката остана в близост до рекорда и в 15:30 кросът е при 169,21 EUR/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 02.09.22 г.
fallback